Häxnatt

Plats: Turné

TEATER NOLBY HAR EN RUGGIG MORDGÅTA ATT LÖSA. 

 

För bokning av föreställning kontakta Teater Nolby på info@teaternolby.se alternativt 070 558 8665.

MYSTERIET HÄXNATT

Tiden är tidigt 1900-tal. Platsen en större gård i Värmland. Gårdsägaren Georg Almlöf är orolig för sin dotter Emelie Almlöf. Hon är djupt oroad av ett möte med en som hon uppfattade häxa. Maj Karlsson, trotjänare och hushållerska på gården gör vad hon kan för att skydda flickan. Länsdetektiven Victor Eliot tillkallas för att utreda saken. Ska han lyckas reda ut de trassliga trådarna? Tempot stiger och några dör. Vem är mördaren och vem är häxan? Frågorna hopar sig.   Kvällens gäster upplever en kväll med god mat och dryck, en spännande mordhistoria allt i gott sällskap. Under ca 3 timmar får vi följa utvecklingen av gåtan under tiden som det serveras en fantastisk 3 rätters måltid. Det ges möjlighet att samtala med skådespelarna under serveringen i ett försök att få fram fler detaljer och kanske lyckas lösa gåtan.   Vid kaffet kan var och en skriva ner vem de tror är mördaren och efter upplösningen så dras ett av de rätta svaren som premieras med en värdefull vinst.

Manus: David Levi. Medverkande: Anna Grundström/Liv Elgenklöw, Lena Söderberg, David Levi och Olle Söderberg.

 

LÄS RECENSIONEN HÄR

Teater Nolby lanserar trivsamt koncept

TEATER: Spöklik mordgåta i Björkborn

När publiken anländer till Björkborn lite pö om pö möts de av pigan Marie som samlar ihop skarorna och ber dem ta plats i herrgårdens matsal. Marie låter nervös, hon förklarar att hon inte vill ha oss ute för länge.
 

Publiken väntar i matsalen och just denna lördagskväll får en eldfängd start eftersom håret börjar brinna på en kvinna. Det hör inte till föreställningen bedyrar kvinnan efter att elden släckts och oset av bränt hår sprids i rummet.

Marie har berättat att Maj Karlsson, herr Almlöfs hushållerska, ska ta hand om oss och när alla som bokat biljett anlänt kommer fru Karlsson.

Det är en orolig tid där folk och kreatur känner att något flåsar dem i nacken förklarar fru Karlsson och svänger en aning med lyktan innan hon leder marschen till Mötesplats Alfred Nobel där borden står dukade.

Plötsligt dyker herr Almlöf upp. Han pratar om det elektriska ljuset som inte fungerar som det ska. Lamporna tänds och släcks lite hur som helst och därför måste man även förlita sig på stearinljusen.

Inne i lokalen serveras en drink, det finns ett alkoholfritt alternativ, och så stormar han in, länsdetektiv Eliot. Han spelas av David Levi som även skrivit manus. Nu berättar herr länsdetektiven en hemsk historia om en häxa på 1600-talet som misstänktes vara seriemördare och därför dräptes. Nyligen har liket efter en brutalt mördad kvinna hittats och tillvägagångssättet påminner om häxans påstådda mord på 1600-talet. Det var det mest makabra mord som länsdetektiven skådat, säger han och avslöjar bland annat att den mördade kvinnan var urtagen som ett djur.

Häxnatt

Det är anslaget och mer ska inte berättas utan upplevas på plats. Då har det gått femton, tjugo minuter av den närmare tre timmar långa föreställning som går under namnet Häxnatt. Teater Nolby har bakat samman en mordgåta med en trerättersmiddag och det ska genast påpekas att maten är minst lika viktig som föreställningen eller mordgåtan. Ensemblen består av fyra personer, Olle Söderberg som gör rollerna som patron Almlöf och drängen Lars-Johan medan Lena Söderberg spelar fru Maj Karlsson och rektorskan fru Meijers. David Levi växlar mellan länsdetektiv Viktor Eliot och herr Hamrin medan Anna Grundström tar sig an pigan Marie och den sjuka dottern Emelie Almlöf.

Mordgåta

De fyra växlar smidigt mellan sina rollfigurer när de inte serverar mat eller fyller på dricka, lika sirligt artiga som professionella servitörer. De olika spelpassen är inte särskilt långa, kanske tio, femton minuter som längst, vilket innebär att det finns gott om tid att samtala med bordsgrannen och utbyta ledtrådar.

För det handlar som sagt om en mordgåta och innan mördaren avslöjas får publiken gissa vem det är som tagit livet av de personer som räknas upp som mördade. Inget mord gestaltas sceniskt, det är sättet att berätta som får det att krypa i skinnet och ett plötsligt skri fick flera matgäster att hoppa till. Lördagens vinnare heter Gunnel Johansson och hon kan glädja sig åt fribiljetter till Teater Nolbys sommarpremiärer, Pinocchio i maj och Två herrars tjänare i juli.

Noteras bör att pjäsen Två herrars tjänare skrevs av 1700-talsförfattaren Carlo Goldoni och är en av hans pjäser som fortfarande spelas regelbundet. En annan är Gruffet i Chiozza som Lyset har premiär på om knappt två veckor.

Trevligt koncept

Teater Nolby lanserar med Häxnatt ett trevligt koncept som borde återanvändas åtskilliga gånger, framför allt under den mörka årstiden. Föreställningen bygger på suggestion och är lite lagom kuslig, mera spökerier än en typisk pusseldeckare. Men visst gäller det att vara med och bedöma värdet av de uppgifter som presenteras. Vissa ledtrådar väger naturligtvis tyngre än andra och det är långtifrån självklart att gissa rätt.

Det är med andra ord precis som det ska och under tiden som de små grå arbetar äter man gott och har det väldigt småputtrigt och trivsamt.

Benny Abrahamsson benny.abrahamsson@karlskogatidning.se  0586-72 13 35
 
 
 
 

BOKNING AV HEL FÖRESTÄLLNING

Denna föreställning bokas med fördel i sin helhet för ett slutet sällskap. Vid bokning av hel föreställning gäller att minimiantalet besökare per föreställning är 25 med en uppskattad övre gräns om ca 80 personer.

För bokning kontakta Teater Nolby på info@teaternolby.se alternativt 070 558 8665.

BILDER från föreställning  på Mötesplats Karlskoga, Björkborns Herrgård i Karlskoga 20 mars 2014.

 SPELADE FÖRESTÄLLNINGAR:

24 okt. 2014   Björkborns Herrgård, Karlskoga.  Nobelmuseets vänner.
25 okt 2014    Degernäs Herrgård, Degerfors.
30 okt 2014    Degernäs Herrgård, Degerfors.
7 nov 2014    Loka Brunn, Loka.  Folktandvården i Karlstad
8 nov 2014     Björkborns Herrgård, Karlskoga.
13 nov 2014    Loka Brunn, Loka.  Carbomax, Västerås
21 nov 2014    Loka Brunn, Loka.  Krylbo Bygg och Isolering
2 dec 2014   Loka Brunn, Loka. Karlskoga kommun
17 dec 2014  Björkborns Herrgård, Karlskoga. Samhällsbyggnad, Karlskoga kommun
17 jan 2015   Björkborns Herrgård,  Karlskoga. Allson Kyl & Fryslager i Åtorp
24 jan 2015    Nolby Gård, Teater Nolby ensemble
4 feb 2015   Loka Brunn, Loka. Kils Kommun
6 feb 2015    Björkborns Herrgård, Karlskoga. Offentlig föreställning.
20 feb 2015    Degernäs Herrgård, Degerfors. Offentlig föreställning.
21 feb 2015    Degernäs Herrgård, Degerfors. Offentlig föreställning.
27 feb 2015   Torpa Pensionat, Södertälje. Offentlig föreställning.
15 mars 2015   Loka Brunn, Loka.
26 mars 2015    Björkborns Herrgård, Karlskoga.
27 mars 2015   Loka Brunn, Loka. Kils Kommun
28 mars 2015    Björkborns Herrgård, Karlskoga. Offentlig föreställning.
9 april 2015    Loka Brunn, Loka.
22 april 2015    Loka Brunn, Loka.
23 mars 2015    Björkborns Herrgård, Karlskoga.
5 maj 2015   Loka Brunn, Loka.
22 augusti 2015    Björkborns Herrgård, Karlskoga.

KOMMANDE FÖRESTÄLLNINGAR:

9 oktober 2015   Björkborns Herrgård
10 oktober 2015  Degernäs Herrgård
31 oktober 2015    Hallagården, Lekhyttan