Muntra fruarna i Windsor

Plats: Utescenen

Muntra fruarna i Windsor skrevs redan 1602 och spelades vid det engelska hovet. Sir John Falstaff är en, milt sagt, rundlagd ädling som ser sig själv som en tämligen oemotståndlig person med stor attraktionskraft på kvinnor. Han är konstant utan pengar och omger sig med småskurkar och ja-sägare som stjäl till det dagliga dryckeslaget. Falstaff tror sig om att ha kommit på en genial idé där han skall sol och våra sig till pengar från några av stadens mer prominenta fruar. Han skickar likalydande brev till fruarna Ford och Page och bedyrar dem sin odelade kärlek och beundran. Fruarna som också är goda vänner beslutar sig för att ge Falstaff en minnesbeta som heter duga.

I intrigen finns det en svartsjuk äkta man, en dotter som åtrås av flera män, några av dem inte allt för unga, och bland andra färgstarka personer, en Fru Quickly som håller i ett större antal lösa trådar…..

Shakespeare är mästare på att dramatisera de stora frågorna i livet. Det är därför hans pjäser spelas om och om igen. De är aktuella i alla tider. Muntra fruarna i Windsor spelades senast på Dramaten i Stockholm 2009 med bland andra Stina Ekblad och Börje Ahlstedt.

Teater Nolby ser Muntra fruarna i Windsor som en naturlig fortsättning på den serie av klassiker som satts upp här. Haren & Vråken av Lars Forssell 2008, Körsbärsträdgården av Anton Tjechov 2009 och Den jäktade av Ludvig Holberg 2010.

Medverkande