Pjäsen

Publicerad av: teaternolby
15 mars, 2009 07:47

En ny säsong på Teater Nolby

En gigantisk snöskulptur står på gårdsplan och påminner oss om att under all snön spirar en ny teatersommar. Än så länge pågår förberedelserna inomhus men det är inte långt borta innan vi är i full gång med repetitionsarbetet för årets sommarproduktion. Det blir komedin ”Körsbärsträdgården” av Anton Tjechov. Det är den sista pjäsen som den ryske författaren skrev och den är en av de mest spelade.

Körsbärsträdgården

Körbärsträdgården

Pjäsen handlar om Ranevskaja, en aristokratisk ryska och hennes familj som återvänder till familjens belånade gods alldeles innan det ska auktioneras bort som betalning för lånen. Till godset hör också en stor och berömd trädgård med körsbärsträd.
Familjen får under pjäsens gång en möjlighet att rädda kvar körsbärsträdgården och godset intakt genom att sälja det till en nyrik bonde vars far tidigare varit anställd hos familjen. Genom att också gifta bort en av döttrarna i familjen med den nyrika bonden kan godset ändå finnas kvar hos familjen. Men Ranevskaja tror in i det sista att allt skall lösa sig utan att hon behöver förnedra sin aristokratiska bakgrund genom att låta en tidigare underlydande ta över sitt fädernesgods. Så slutar pjäsen med att familjen lämnar godset medan körsbärsträden huggs ner. Pjäsen speglar i miniatyr de globala sociala förändringar som kom vid 1900-talets början såsom medelklassens ökade status och aristrokratins minskade inflytande. (Wikipedia)

Körsbärsträdgården

Aktuell idag

 

Med förändrade konsumentvanor så kan man inte längre sälja körsbär i någon form och därmed försvinner det ekonomiska underlaget för en stor egendom. Vi kan dagligen läsa om liknande öden i lågkonjukturens spår. Det blir en föreställning med många skratt och mycken eftertanke.