Rut och Ragnar

Publicerad av: teaternolby
15 mars, 2009 09:20

Pjäsen ”Rut och Ragnar är som livet självt, roligt, absurt och tragiskt i en salig blandning. Ragnar har efter många års tvekan frågat om Rut vill skiljas från honom. Till hans oförställda förvåning svarade Rut ja. Glädjen över att, efter 33 års äktenskap, äntligen bli fri blandas med tomheten att förlora den andre, förlora tryggheten. Allt som hör en skilsmässa till, dela på tingen går ju an men hur gör vi med minnena? Tänk om jag dyker upp i dina fantasier, bakom ryggen på mig själv!

När dog barnen inom oss, de som bar våra drömmar och förhoppningar om livet? Det är frågan som väcks hos Rut och Ragnar och som de tillsammans kanske hittar svaret på. Publiken känner allt för väl igen sig i livssituationerna som utspelas på scenen. I de efterföljande samtalen kommer många spännande tankar om livet upp som lockar till både skratt och eftertanke.

 

Rut och Ragnar sattes upp första gången på Allan Edwalls Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm september 1997, med just Kristina Lugn och Allan Edwall i de två rollerna Rut och Ragnar. Föreställningen blev omedelbart uppmärksammad och har sedan spelats på flera scener i landet.

Nu precis 10 år efter urpremiären har vi tagit oss an denna fantastiska text. Formatet lockar till turné och det är vad vi gör under säsongen 2007-08. Vi erbjuder denna föreställning till bland annat bygdegårdar och Folkets Hus i Örebro och Värmlands län. Skratt och allvar i förening väcker tankar och samtal som berör och rör, ja kanske upprör…

 

 

Citat ur texten

 

  • Vi har varit gifta så länge. Kan vi ha blivit släkt i rakt nedstigande led, tror du?

 

  • Vi har lovat att älska varandra hela livet. Om det är sant att vi inte älskar varandra längre, kanske det innebär att våra liv är slut nu?
  • Vi är så överskattade vi människor. Vi kan dö när som helst. Ändå tar vi oss tid med att jobba med våra relationer.
  • Jag tror att själva förutsättningen för att ett äktenskap skall hålla så länge som vårt är att minst en av de inblandade glömmer att varje människa föds som ett underverk av möjligheter.
  • När såret djupnar ersätter sorgen det vi har förlorat.

 En av de mer tänkvärda funderingarna i pjäsen är, när dog det inre barnet och av vad?

 

 Kristina Lugn är en av våra mest lästa och älskade poeter. 1972 debuterade hon med diktsamlingen om jag inte. 1983 fick hon sitt genombrott med Bekantskap önskas med äldre bildad herre. Hon är också framstående dramatiker och hennes pjäser sätts bland annat upp på Dramaten och Teater Brunnsgatan Fyra. Kristina Lugn valdes 2006 in i Svenska Akademien, på stol nummer 14.Kristina Lugn är konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan Fyra. Teatern har haft urpremiärer på nio av Krist ina Lugns pjäser, exempelvis Nattorienterarna, Katarina den Stora och Jag har ett flygfotografi av kärleken.

Föreställningen kan bokas för säsongen 2009-2110.

Ring på 070 416 2557 eller maila på olle@swed-theatre.se  för uppgifter om kostnader och tekniska specifikationer.

Visste ni föresten att i Riksteatern fördelar ett arrangörstöd till ideella arrangörer på lä nsbasis.

Läs mer om detta vad gäller Riksteatern Örebro län

http://www.riksteaternorebrolan.se/_files/villkor_arrangorsstod_2009.pdf

och fyll i blanketten 

 http://www.riksteaternorebrolan.se/_files/ansokan_arrstod_2009.pdf